LAMİNASYON NEDİR

Laminasyon Ne Demek?
Laminasyon kelime anlamı olarak yüzey koruyucu malzeme ile kağıdın yüzeyinin kaplanması anlamına gelir. Bu nedenle de günümüzde laminasyon ne demek sorusuna verilebilecek olan en kısa cevap; yüzey kaplama işlemleri olabilir. Yüzey kaplama işlemleri pek çok farklı malzeme kullanılarak, pek çok farklı şekilde yapılabilir.

Lamisyon uygulanan baskı ürünlerinde kalite ve dayanıklılık süresi artar. Yarı mat, mat veya parlak olarak uygulanabilecek olan yüzey kaplama malzemeleri isteğe bağlı olarak farklı şekillerde kullanılabilir. Baskısı alınmış olan materyallere uygulanacak olan yüzey kaplama malzemeleri, her zaman için kağıdın gerektirdiği kaplama malzemesi ile kaplanmalıdır. En çok kullanılan ve akla ilk gelen yüzey kaplama malzemesi olan laminasyon, parlak veya mat olarak uygulanabilen ve oldukça kaliteli olan bir yüzey kaplama malzemesidir.

Yüzey Kaplama İşlemleri
Yapılan baskı işlemlerinden sonra yapılacak olan yüzey kaplama işlemleri ile daha kaliteli baskı ürünleri elde edilebilir. Baskı işlemlerinin daha kaliteli ve uzun ömürlü olması için yapılan yüzey kaplama işlemleri matbaacılıkta laminasyon işlemi olarak geçmektedir. Laminasyon ayrıca koruyucu malzeme kullanılarak kağıt yüzeyinin kaplanması işlemidir. Yüzey kaplama malzemeleri vernik, selefon ve lak malzemeleridir. Yapılacak olan kaplama işlemine göre mat, yarı mat ya da parlak olarak uygulanacak olan kaplama malzemeleri ile daha kaliteli baskılar elde edilebilir. Başarılı olan yüzey kaplama çalışmaları ile uzun yıllar dayanabilecek olan baskılı materyaller aynı zamanda daha kaliteli bir görünüme ulaşır.